آژانس هواپیمایی ملیکاسیرآژانس هواپیمایی ملیکاسیر
رمز عبور را فراموش کرده اید؟

اقتصاد اسپانیا

وضعیت اقتصادی اسپانیا

اقتصاد اسپانیا  رتبه چهاردهمین اقتصاد بزرگ دنیا را دارد و  پنجمین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپاست و در حوزه ی یورو رتبه ی چهارمین اقتصاد بزرگ را دارد. این کشور دارای پایه های قوی، مقتدر و متنوع صنعتی است و در لیست  یکی از بزرگ ترین مقاصد توریستی جهان قرار دارد.

اسپانیا عضو بسیاری از سازمان ها و نهاد های اروپایی و جهانی است از جمله:

و اتحادیه اروپا، یورو گروپ، سازمان تجارت جهانی, (WTO) سازمان همکاری و برخی دیگر از سازمان های اقتصادی اروپا  است. (OECD) توسعه اقتصادی

بدیهی ست که بحران مالی در اروپا، از سال ۲۰۰۸ تا کنون، اقتصاد اسپانیا را نیز تحت تاثیر قرار داده و تلاش دولت این کشور برای جبران خسارت های وارد شده و برگرداندن شرایط متعادل و مساعد برای فعالیت های اقتصادی همچنان  ادامه دارد.

در سال ۲۰۱۲ با اوج گیری بحران مالی در اسپانیا، کمک ۱۰۰ میلیارد یورویی اتحادیه ی اروپا برای کمک و  ساماندهی وضعیت مالی اسپانیا به خصوص بانک های در معرض خطر، به تصویب رسید. با این کمک مالی و انجام برخی اصلاحات بانکی، از اواسط سال ۲۰۱۳ تا حدی وضعیت کمبود نقدینگی بانک های اسپانیا تحت کنترل قرار گرفت و شرایط مناسب تری را پیدا کرد و کمیسیون و بانک مرکزی اتحادیه  اروپا میزان سلامت و شفافیت عملکرد نظام بانکی اسپانیا را مورد تایید قرار داد. و به طور رسمی اعلام کردند که بانک های اسپانیا دیگر نیازی به بسته های مالی نجات ندارد.

از اسپانیا به عنوان نمونه ای موفق برای اثر بخشی اصلاحات ساختاری در اقتصاد کشورها  به وسیله ی نهادهای مالی جهانی و منطقه ای نام می برند. خوشبختانه  اسپانیا در روندی نسبتا آرام، رو به پیشرفت و در حال پشت سر گذاشتن بحران و مشکلات اقتصادی و مالی و تجریه کردن دوره ای از رونق فعالیت ها و بازگشت دوباره و با اعتماد بیشتر به بازارهای گذشته  خود، پس از چند سال رکود است. با اجرای برنامه های اصلاحی دقیق و موفق، رشد اقتصادی این کشور در سال  ۲۰۱۶ به سطح پیش بینی شده یعنی ۳٫۲% رسید.

بر اساس گفته ی موسسات مهم اقتصادی بین المللی، علارغم اشاره به چالش های اسپانیا در حوزه ی اقتصادی و مالی، به آینده  رشد اقتصادی این کشور که در دو سال اخیر به حدود دو برابر متوسط رشد اتحادیه اروپا رسیده است خوشبین هستند.

اقتصاد اسپانیا به لحاظ ساختاری، عمدتا بر پایه ی فعالیت بخش خدمات استوار شده و پس از آن می توان به بخش های صنعت و انرژی، مسکن و بخش کشاورزی، به عنوان بخش های بسیار فعال اقتصادی، در تولید ناخالص داخلی این کشور اشاره کرد و بخش توریسم به عنوان یکی از مهم ترین زیر مجموعه های بخش خدمات، رشد ۱۰درصدی را در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال قبل از آن داشته است. جالب این که اسپانیا در حال حاضر سومین مقصد جهانی توریست ها، پس از فرانسه و آمریکا است.

 

صنعت اسپانیا

محصولات خودروسازی سیات اسپانیا

بخش صنعتی و انرژی در اسپانیا، به دلیل وجود زیرساخت های تقریبا قوی و متنوع، از قابلیت های زیادی برای افزایش سهم خود در تولید ناخالص داخلی برخوردار است. مهم ترین بخش های صنعتی اسپانیا شامل خودرو سازی،کشتی سازی، تجهیزات پزشکی و دارو، صنایع شیمیایی و ماشین آلات فلزی هستند. همچنین عمده ترین کالاهای صادراتی اسپانیا شامل محصولات صنایع خودرو سازی، غذایی و دخانیات هستند. در سال ۲۰۱۳ صنعت خودروسازی این کشور رشدی ۵/۵ درصدی را رقم زد و صنایع غذایی نیز به رشد ۷/۵ درصدی در مقایسه با سال ۲۰۱۲ رسیدند. خودروهای تولیدی در اسپانیا هم اکنون به ۱۲۰ کشور جهان صادر می شود و اتحادیه ی اروپا توانسته است که با جذب حدود ۷۵ درصد از تولیدات صنعت خودروسازی اسپانیا، بیشترین سهم را در میان مقاصد صادراتی این کشور به خود اختصاص دهد. بازارهای  آمریکا، انگلیس، ایتالیا و آلمان عمده ترین مقاصد اتومبیل های صادراتی بوده اند و هستند. لازم به ذکر است که در صنعت غذایی نیز عمدتا ایتالیا، فرانسه، ایتالیا، آمریکا و پرتغال، بازارهای اصلی صادرات محصولات غذایی اسپانیایی را تشکیل می دهند.

کشاورزی و دامداری

هر چند  اسپانیا به عنوان  یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در غرب اروپا  شناخته شده است، ولی خشکی های فصلی بخش بزرگی از زمین های اسپانیا، کشاورزی و دامداری را تقریبا با مشکلات جدی  مواجه کرده است. گندم و جو با توجه به میزان تولید و سطح زمین زیر کشت، در زمره ی مهم ترین محصولات غلات اسپانیا هستند. جنوب شرقی اسپانیا مرکز کاشت جو است و  گندم در استان های:  لئون، کاستیا  آراگون، کاستیالامانچا و اکسترا مادورا کاشت می شود. سیب زمینی، لوبیا و پیاز از جمله دیگر محصولات کشاورزی اسپانیا محسوب می شوند.

از مهم ترین نکات موفقیت اسپانیا در زمینه ی کشاورزی می توان به تطبیق باغ های مرکبات، آب و هوای دشوار مدیترانه ای این کشور اشاره کرد.  تاکستان های انگور اسپانیا در لاریوخا, کاستیا لامانچا و تپه های کاتالونیا، مالاگا و والنسیا قرار دارند. سومین تولید کننده ی مشروبات الکلی در اروپا اسپانیا  است.

در بخش کشاورزی  قابل ذکر آن که اسپانیا بزرگ ترین تولید کننده و صادر کننده ی روغن زیتون در دنیاست. صادرات روغن زیتون این کشور دومین محصول بخش کشاورزی و دامی اسپانیا پس از صادرات گوشت خوک به شمار می رود.

اسپانیا  همچنین در رتبه ی بزرگ ترین کشورهای دارای کشاورزی گلخانه ای، کشت اکولوژیک و محصولات کشاورزی ارگانیک قرار گرفته است.

واحد پول و اجزای آن

واحد پول اسپانیا یورو و اجزای آن سنت نام دارد. هر یورو معادل یکصد سنت است. یورو از ابتدای سال ۲۰۰۲ به عنوان پول رسمی اغلب اعضای اتحادیه اروپا از جمله اسپانیا معرفی شد.

دیدگاه ها بسته شده است